Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo sú sektormi, ktoré zažívali
ťažké časy už počas transformácie v 90. rokoch, ale aj po vstupe do
Európskej únie. Napríklad spotreba hydinového mäsa na Slovensku za rok
2023 bola 24,2 kg na obyvateľa za rok, čo predstavuje ročný objem viac
ako 130 000 ton hydiny. U nás sa ale minulý rok vyprodukovalo iba niečo
vyše 77 000 ton hydinového mäsa. Zdroj údajov je Únia hydinárov
Slovenska.
Vzhľadom k nízkej domácej produkcii tak každý rok chýba na slovenskom
trhu tretina spotreby, takže reálne chýba okolo 50 000 tisíc ton, ktoré
je potrebné importovať. Spotreba pritom medziročne mierne stúpa, čo
súvisí jednak s oživením sektoru gastro, jednak aj s tým, že hydinové
mäso je oproti bravčovému alebo hovädziemu cenovo dostupnejšie a
zdravšie.
Slovenská spoločnosť
EU Poultry
s.r.o. má spracovateľský podnik v Horných Salibách. V roku 2023 v ňom
spracovala 44 500 ton importovaného hydinového masa, pričom na domáci
trh smerovalo 10 000 ton a zvyšok distribuovala obchodným partnerom do
22 krajín Európy. Z celkovej spotreby hydinového mäsa na domácom trhu
tak
EU Poultry s.r.o. zabezpečila 7,7 %.
„V plánovanom novom podniku v Bošanoch vytvoríme vyše 300 pracovných
miest a budeme vyrábať výhradne výrobky s pridanou hodnotou, prevažne
tepelne spracované. Časť produkcie opäť realizujeme na domácom trhu, na
ktorom už spolupracujeme s partnermi ako sú TESCO STORES, a.s. alebo
METRO Cash & Carry SR s.r.o.,“ uviedol Dmytro Borodavka, CEO a zakladateľ spoločnosti EU Poultry s.r.o.
Najviac hydinového mäsa sa na Slovensko doviezlo z Poľska, ktoré je
zároveň najväčším producentom v EÚ. S veľkým odstupom nasleduje
Ukrajina, Maďarsko a Česko. Z pohľadu exportu je poradie krajín presne
opačné, najviac zo Slovenska vyvážame do Českej republiky.